SKÍRNIR Skirnir_AS_home.html
NYHETERSkirnir_AS_news.html
KONTAKT OSSSkirnir_AS_contact.html
OM OSSSkirnir_AS_about.html
ARBEIDSkirnir_AS_work.html

[ opplevelser som gir varig verdi ]

"LIVET PÅ LIO" på NRK


Publisert: 30. september 2004


"Livet på Lio – Historien om ein liten gard på Vestlandet”, er en dokumentarfilm om kulturlandskapets rolle i det moderne og effektive samfunnet. Filmen er et samarbeidsprosjekt med NRK og er produsert med støtte fra Vestnorsk Filmsenter, og vises på NRK 1 mandag 4. oktober kl 22.10.


Ekteparet Kjellaug og Magne Lien har fram til nå drevet med sau på familiegarden Lio, som ligger i Fusafjorden i Hordaland. 400 år med sammenhengende gårdsdrift på Lio er over når dyreholdet nå blir lagt ned.


Aldri tidligere har så mange bønder gitt opp i løpet av et år, viser tall fra Statens Landbruksforvaltning. Det er nå 54000 gardsbruk igjen i Norge mot 96000 i 1990, og bare i fjor ble det 4000 færre. De økende kravene om lønnsomhet og effektivisering i landbruket rammer i særlig grad småbruk langs kysten, der bøndene og buskapen deres har skapt et vakkert kulturlandskap. Uten gardsdrift vil dyra forsvinne, kulturminner gro igjen, og opplevelser og utsyn går tapt.


Livet på Lio er en film med vekt på forholdet mellom mennesker og dyr. Sammen med storslagen vestlandsk natur viser filmen noen av de kulturhistoriske verdier som er i ferd med å forsvinne.


Livet på Lio er et samarbeidsprosjekt med NRK. Manuskriptet er skrevet av Per Nikolai Haukeland og Karine Huseby. Per Nikolai Haukeland har regi sammen med Helge Haukeland som også har fotografert filmen. Filmen er produsert av Helge Haukeland og Karine Huseby.


Filmen sendes som Dok1 mandag 4. oktober klokken 22.10, med reprise på NRK 2 fredag 8. oktober klokken 21.05.


Norsk dokumentar (2004) (48 min)


  1. Tilbake

PROSJEKTER:

Gården Lio ligger i Os kommune i Hordaland (arkivfoto).